Genom att måla om golvet i ett rum är det möjligt att snabbt och lätt lyfta hela rummet till en ny höjd. När du bestämt dig för att fixa upp golvet i ditt hem finns det en rad faktorer du måste tänka på och göra innan du kan sätta igång. Det är viktigt att förbereda golvet på rätt sätt, använda rätt färg och verktyg samt vara noggrann.

Många väljer att anställa ett företag till att sköta målningen men samtidigt finns det människor som föredrar att göra jobbet själva. Vid större jobb och om du inte har någon kunskap om golvmålning rekommenderas det att du anlitar någon till att utföra jobbet. Känner du dig däremot säker på att du klarar av jobbet själv finns det ett antal punkter du måste följa. Innan du börjar kan det vara bra om du har en idé om vad det är du vill göra, vilken färg du vill ha på golvet samt vilket rum som ska målas.

Förberedning

Det första steget är att förbereda golvet för målningen. Golvet måste vara rent, torrt och vid lackade golv måste du först slipa det. Det kan du göra relativt snabbt med hjälp av slipmaskin, har du ingen maskin finns det att hyra. Ett tips är att du använder slippapper på de ställen som du inte kan nå med hjälp av slipmaskinen.

Har golvet sprickor måste dessa först lagas. Vid trägolv finns det träspackel att köpa. Efter lagningen/slipningen måste all smuts och eventuellt damm tas bort. Det är viktigt att golvet är rent och torrt innan det är möjligt att påbörja målningen. Vänta därför minst 24 timmar efter golvet tvättats för att vara säker på att det är helt torrt.

Välj rätt golvfärg, kulör och verktyg

Det finns olika färger beroende på vilken typ av golv du har. Det är till exempel inte rekommenderat att använda en träfärg om du har ett betonggolv och tvärtom. Skulle du vara osäker på vilken färg som passar bäst för ditt golv finns det oftast kunnig personal att fråga. När det gäller kulör på färgen rekommenderas det en ljus färg om du vill få rummet att se större ut, kom dock ihåg att ljusa färger visar eventuella fläckar mycket tydligare. Mörkare färger gör att damm syns tydligare och rummet känns mindre. Dessutom kan det behövas mer belysning.

De verktyg som rekommenderas när du ska måla ett golv är en roller, maskeringstejp och ett par penslar. Vid förberedningen av golvet kan det, som nämnt ovan, krävas en slipmaskin eller slippapper samt spackel vid sprickor. Precis som vid färgen kan du få hjälp av personalen i butiken ifall du är osäker på vilka verktyg du ska använda.

Börja måla

Börja med att sätta upp tejpen på de ställen du vill skydda från färg, till exempel mellan golvlistorna och väggen. Vissa väljer att inte måla listerna men om det ska göras, använd en pensel och börja med dem. Sedan kan du börja med själva golvet, använd en roller och gärna ett längre skaft för att inte skada ryggen. Det längre skaftet hjälper dig dessutom bli klar snabbare jämfört med om du måste sitta på knä eller böja dig ner för att nå. En viktig del här är att du målar mot utgången. Annars blir du fast i ett hörn tills färgen har torkat. När du målat klart hela golvet låter du det torka innan du fortsätter med nästa lager. Måla så många gånger som rekommenderas eller behövs.

Att måla golvet är egentligen inte en svår process så länge du har alla verktyg och grundkunskapen som behövs. En sak att tänka på är att målningen kan variera en aning beroende på vilken typ av golv det gäller. Det bästa är att fråga erfarna målare om hur du ska gå till väga ifall du vill måla själv. Om projektet är större än vad du känner att du klarar av eller helt enkelt är osäker på var du ska börja och vad som gäller vid golvtypen du ska måla kan det också vara en bra idé att anställa någon som vet vad hen gör.