Det är inte alltid lätt att välja färg, oavsett vad färgen ska användas till. Golv är inte undantagna. Det finns olika underlag som kräver olika förberedelser och olika sorters golvfärg som har olika egenskaper. För att undvika att färgen lossnar eller att det uppstår andra problem behövs ett bra grundarbete vilket inkluderar att välja rätt färg. Givetvis ska du börja med att utgå från den kulören du önskar.

När det kommer till att välja färg så är det bra att ha i bakhuvudet att ljusa golv kräver mer underhåll men de ger rymd. Ett mörkare golv kräver inte samma underhåll men damm syns tydligare. Tänk på att olika färger även påverkar om golvet blir halt. En blank färg bli halare än en matt färg.

Steg ett, förberedelser

De vanligaste underlagen är betong, plast och trägolv. I Sverige är trägolv något vanligare och här får du tips om vad du ska tänka på beroende på underlag och hur du ska tänka när du väljer färg.

När du ska måla ditt trägolv så ska du tänka på att trä är ett levande material som rör på sig. Detta är speciellt viktigt att ha i åtanke om huset är äldre. När man talar om att trägolv rör sig är det för att träet kan svälla och dra ihop sig vilket oftast beror på temperaturskillnader.

Du bör utgå från en färg med bra kvalité. En bra färg till trägolv är en färg som är elastisk och har en god täckförmåga. En bra golvfärg ska också ha en bra kemikalie- och vattenbeständighet. Tänk på att golv slits och ska tåla att bli rejält rengjorda. Innan du börjar måla behövs ett grundligt förarbete.

Grundarbetet kommer att avgöra slutresultatet och hur länge färgen håller. Första steget är att se till att få bort allt damm för att sen tvätta ordentligt med ett rengöringsmedel som är avsett för ändamålet. Är ditt golv målat sen tidigare behöver du bara göra en rejäl rengöring.

Vissa golv såsom parkett golv eller tidigare lackade golv behöver slipas. När det kommer till betonggolv ska all tidigare färg skrapas bort för att få ett bra resultat. Likt med trägolv behöver du välja en slitstark färg när du målar betonggolv. Idag finns det färger som går både till trä och betonggolv så om du har både trä och betonggolv kan du om du väljer rätt färg använda den till bägge underlagen. Betonggolv kan med fördel behandlas med betongolja som gör att golvet binder mindre damm.

Plastgolv är lite av en utmaning, plast suger inte åt sig färg så som trä eller betonggolv. Så var noga med att välja en färg som är anpassad för just plastgolv. Tänk på att det inte finns några genvägar till ett lyckat resultat.

Steg två, dags att måla

Nu har du valt din kulör och du har gjort det gedigna förarbetet. Innan du sätter penseln eller rollern i golvet behöver du maskera golvlisterna. Närmast väggen målar du med pensel och resten företrädesvis med roller. Har inte golvet varit målat tidigare behöver du börja med en bra grundfärg. Det är viktigt att försöka få så jämn fördelning av färgen som möjligt för att slippa skarvar eller ojämnheter.

Det finns även olika halkstopp, ett medel du blandar ut i färgen för att minska risken för att halka. Det kan vara extra viktigt att tänka på där golvet kan bli vått så som i hallen. Det kan också vara extra tänkvärt när du målar en trapp. Du kan också blanda i lite sand istället för halkstopp.

När det kommer till antal lager beror det på färg och underlag men räkna med minst två eller tre lager med slutfärgen. Vill du ha ett genomskinligt resultat är det lasyr du ska välja och inte en golvfärg. Olika färg har också olika torktid. En linoljefärg har en torktid på ungefär ett dygn och en golvakrylat torkar på ungefär fem timmar, så se till att ha gott om tid för färgen att torka.

När golvet har torkat och du är nöjd med resultatet får du inte glömma att vårda golvet så det håller längre, men passa på att njuta också.